Elke keer proberen steeds iets verder of sneller te lopen en misschien zelfs wel allebei. Veel hardlopers zullen zich dat nog wel herinneren van toen ze net begonnen.
In het begin zal dit ook aardig lukken. Wanneer je iets gaat doen wat je nog nooit gedaan hebt en dit vaak herhaalt is de kans groot dat je jezelf verbeterd. Dit werkt motiverend.
Iets wat misschien ook veel mensen zullen herkennen is dat de gewenste verbeteringen na verloop van tijd uitblijven. Terwijl je toch steeds probeert harder en verder te gaan als de keer daarvoor. De motivatie neemt af en de frustratie neemt toe. Je vraagt je af hoe het toch kan dat het niet lukt terwijl je toch meer je best doet. Je komt elke training uitgeteld thuis en bent ‘weer’ teleurgesteld in je behaalde resultaat. Een logische reactie daarop is de afname van je motivatie. Wat lijdt tot minder plezier in het lopen en zelfs mogelijk (tijdelijk) stoppen. Of er nog maar eens een schepje boven op doen en proberen nog harder of meer hard te lopen.
Het gevaar wat dan op de loer ligt is dat er dan pijntjes ontstaan. Bijvoorbeeld in je knieën, kuiten, achillespezen en voeten. Of nog erger: blessures. Waardoor het lopen meestal voor langere tijd niet meer mogelijk is.
Er zitten nou eenmaal grenzen aan zowel de beschikbare tijd die je hebt in je drukke dagelijks leven. Als aan je fysiek om steeds maar verder of harder te kunnen lopen. Daarnaast zal je lijf op den duur wennen aan deze eenzijdige belasting. Wat er voor kan zorgen dat de gewenste progressie stagneert.
De mogelijke pijntjes die ontstaan zijn eigenlijk een signaal van je lijf: ‘tot hier en niet verder’. Negeer dat niet!
Maar hoe kan ik dan toch mezelf blijven verbeteren zodat ik de motivatie en het plezier behoudt in het hardlopen, zul je misschien denken.
Het antwoord op deze vraag is variëren. De mogelijkheden hierin zijn bijna eindeloos.
Wanneer je in je drukke agenda kijkt hoeveel tijd je per week hebt om te kunnen hardlopen kun je binnen deze beschikbare tijd variëren in je trainingen. Blok je trainingstijd in je agenda en benut deze tijd zo efficiënt mogelijk zonder jezelf fysiek te overbelasten.
Maar hoe dan? Hou de variatie in het begin simpel. Loop in verschillende tempo’s, loop andere routes, loop bekende rondjes in tegenovergestelde richting. Loop op verschillende ondergronden, draag verschillende schoenen, loop op wisselende tijden in verschillende omstandigheden.
Je lijf zal zich door de variatie beter aanpassen op de fysieke belasting waardoor je de kans op pijntjes en blessures vermindert. Daarnaast is de kans veel groter dat je jezelf blijft verbeteren. Dit komt ook je motivatie en het plezier in het lopen ten goede.
Het is wel belangrijk om aantal zaken goed in je achterhoofd te houden wanneer je meer variatie gaat aanbrengen in je trainingen. Zorg voor een geleidelijke veranderingen in je trainingen. Houdt daarbij met een aantal dingen rekening. Loop ongeveer 80% van je trainingen rustig. En dan bedoel ik ook echt rustig. In deze rustige loopjes kun je in ook verschillende tempo handteren. Dit geeft je lijf de kans om te herstellen en zorgt er voor dat je er klaar voor bent om 20% echt hard te lopen tijdens je intervallen bijvoorbeeld.
Breng eerst kleine variaties aan in je loopjes en vooral niet te veel te gelijk. Als je altijd op asfalt loopt, ga dan niet in één keer al je kilometers op een andere ondergrond maken. Wissel op deze andere ondergrond niet direct te veel van tempo. Begin met bijvoorbeeld eerst een paar minuten in één training op de nieuwe ondergrond. Gebruik een andere training om eerst kleine stukjes in een hoger tempo te lopen met tussendoor voldoende pauzes.
Zou jij ook graag wat meer variatie aan willen brengen in je hardlooptrainingen, maar weet je nog niet zo goed hoe hier mee te beginnen? Maratom Hardloopbegeleiding helpt je hierbij graag. Neem contact op via info@maratom.nl.
Comments