RUNNINGTHERAPIE
Wat is Runningtherapie?
Runningtherapie is het gebruik maken van hardlopen als (aanvullende) behandelvorm om de psychische en fysieke conditie te verbeteren. Heb je (milde) psychische klachten en/of stoornissen zoals depressie, angst, paniekklachten, stress gerelateerde problematiek (burn out, overtraining, overspanning) en/of somatische klachten. Runningtherapie is dan een eenvoudige effectieve behandelvorm die past in een aanpak waarbij de minst ingrijpende behandelwijze als eerste ingezet wordt voordat naar een meer ingrijpende behandelmethode, zoals een medicamenteuze behandeling of psychotherapie, overgegaan zal worden.
​
Regelmatig hardlopen is goed voor lichaam en geest. Het helpt je conditie te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Gevoelens van onzekerheid, angst en depressie nemen af. Met Runningtherapie kun je letterlijk de stress uit je lijf lopen.
​
Tijdens de Runningtherapie wordt er vooral gelopen in plaats van gepraat over de problemen. Met Runningtherapie wordt jou de vaardigheid aangeleerd om na ongeveer 12 weken zelfstandig 30 minuten te kunnen (hard)lopen. Ervaring met hardlopen is niet noodzakelijk. Je leert om in je eigen rustige duurloop tempo regelmatig te gaan hardlopen. Het is ook goed voor mensen die niet makkelijk op eigen kracht tot bewegen komen.
​
Rol van de Runningtherapeut:
De Runningtherapeut gaat samen met jou (hard)lopen. De trainingen zullen zo ingericht worden dat jij op een veilige en verantwoorde manier leert (hard)lopen. Tijdens elke training worden verschillende leuke en gevarieerde oefenvormen aangeboden.
​
Werkwijze:
Je kunt van je huisarts, praktijkondersteuner, diëtist of andere behandelaar een doorverwijzing of advies krijgen tot het volgen van Runningtherapie.
​
Na je aanmelding maak je in een gesprek kennis met de Runningtherapeut. Hierna vindt de intake plaats. Samen wordt gekeken naar je hulpvraag, Je vult mogelijk één of meerdere vragenlijsten in en samen stel je een plan op, waarin de doelen en de opbouw van de therapie worden opgenomen.
Daarna wordt gestart met de trainingen. Elke training kent een opbouw bestaande uit: Warming Up, Kerntraining en Cooling Down en duurt alles bij elkaar ongeveer een uur.
Je loopt 1 of 2 keer per week samen met de Runningtherapeut. Daarnaast krijgt je huiswerk om 1 of 2 keer per week zelf te doen.
​
Meestal duurt de Runningtherapie 10 tot 12 weken. Tussentijds evalueer je samen de voortgang en stel je samen zo nodig de persoonlijke doelen bij.
Na afloop van de Runningtherapie vindt een evaluatie gesprek plaats en wordt samen gekeken of de doel(en) behaald zijn en volgt een vervolg advies van de Runningtherapeut.
​
Kosten:
€410,00 voor een kennismakingsgesprek, intakegesprek, 10 persoonlijke trainingssessies, evaluatie gesprek. (informeer bij je zorgverzekering of de Runningtherapie mogelijk vergoed wordt).